Nákupná horúčka počas Čierneho piatku pokračovala aj v prvý adventný týždeň

21/12/2015

Press Release Image

Počas Čierneho piatku sa na Slovensku vyšplhala spotreba kartami Visa do výšky takmer 15 miliónov Eur. Slováci nakupovali v tradičných – kamenných obchodoch, kde nechali až vyše 13 miliónov Eur, čo predstavuje o 20% viac ako minulý rok.

Nákupy na internete dosiahli počas piatku takmer 36,51% rast v porovnaní s minulým rokom, čo je možné pripísať aj veľmi viditeľnej kampani obchodníkov, ktorí zachytili trend začiatku predvianočného nákupného šialenstva v celej Európe.

Celkovo sa počas prvého adventného týždňa (27/11 – 3/12/2015), minulo kartami Visa na Slovensku 85 miliónov Eur. Rapídne rástli online nákupy kartami Visa, až 26%. V kamenných obchodoch sme kartami Visa minuli tento rok 73 miliónov Eur, čo predstavuje nárast o 12% v porovnaním s tým istým obdobím v roku 2014.

Udomácňuje sa aj Cyber Monday

Na Slovensku sa začína udomácňovať aj ďalšia tradícia „Kybernetický pondelok – Cyber Monday“, teda prvý pondelok po americkom sviatku Vďakyvzdania, ktorý je špeciálnym dňom nákupov na internete. V pondelok, 30. novembra, sme minuli kartami Visa v e-shopoch o 26% viac ako minulý rok. V Čechách bol nárast podobný, Česi minuli o 23% viac ako v 2014.

„Slováci sú dlhodobo fanúšikovia moderných technológií a čim ďalej tým častejšie využívajú kartu ako platobný nástroj v internetových obchodoch. Medzi trendy poslednej doby tiež patrí výber tovaru v kamenných obchodoch a následný nákup na internete. Predpokladáme, že pri ďalšom rozširovaní mobilných platieb sa nárast spotreby v prostredí mobilného a elektronického obchodu bude zvyšovať,“hovorí Marcel Gajdoš, regionálny manažér Visa pre SR a ČR.

Európa trhala rekordy

Visa Europe je najväčší spracovateľ transakcií v Európe a jeho systémom prejde ročne viac ako 16 miliárd transakcií. Počas Čierneho piatku, kedy sa začína európska vianočná nákupná horúčka, dosiahol celkový počet transakcií za sekundu nový rekord - 1793 transakcií za sekundu. Tento počet predstavuje dvojnásobok transakcií, ktoré boli spracované v roku 2009. Ďalší prekonaný rekord očakáva Visa Europe 23. decembra, čo býva zvyčajne najrušnejší nákupný deň.

Visa Europe spracovala za prvý týždeň vianočných nákupov (27/11 – 3/12) 420 miliónov transakcií, čo je o 14% viac ako minulý rok. V obchodoch nechali Európania o 16% viac ako minulý rok a o 29% išiel hore elektronický obchod.