Pre držiteľov Visa kariet na Slovensku začína oddnes fungovať služba Google Pay

28/02/2018

Press Release Image

Visa, svetová a domáca jednotka v digitálnych platbách, dnes oznámila, že držitelia vybraných platobných kariet Visa na Slovensku majú sprístupnenú novo spustenú službu Google Pay, ktorá užívateľom poskytuje jednoduchý a bezpečný spôsob platby mobilným telefónom.

"Uvedenie Google Pay na slovenskom trhu vnímame ako veľmi dôležitý krok pre celoplošné prijatie mobilných platieb, pretože táto služba posúva zákaznícku skúsenosť držiteľov platobných kariet Visa na celkom novú úroveň. Vďaka digitalizácií platieb takisto očakávame desaťnásobné navýšenie akceptačnej siete do roku 2020.“, hovorí Marcel Gajdoš, riaditeľ Visa pre Slovensko a Českú republiku.

Táto služba bude najprv dostupná pre držiteľov kariet Visa, ktoré vydali Slovenská sporiteľňa a MBank.

„Oddnes môžu držitelia kariet Visa pridať svoju kartu do služby Google Pay a následne začať vďaka tejto službe jednoducho a bezpečne platiť na vyše milióne miest po celom svete,” povedal povedal Pali Bhat, viceprezident pre platobné produkty spoločnosti Google.

Google Pay, v prípade držiteľov kariet Visa, využíva bezkontaktnú technológiu Visa a novú generáciu Visa tokenizácie. Tokenizačná služba Visa zabezpečuje každú bezkontaktnú mobilnú transakciu – nahrádza údaje o karte zákazníka inou sériou čísel, čiže tokenom, ktorý je špecifický pre kartu a zariadenie. Platby tokenom informácie o  karte nikdy nezobrazujú a tak pridávajú digitálnym platbám ďalšiu bezpečnostnú vrstvu. Ak spotrebiteľ stratí mobilné zariadenia, alebo mu ho ukradnú, token nemôže byť použitý v inom prostredí a je možné ho jednoducho deaktivovať. Zákazníci môžu Google Pay používať kdekoľvek, kde uvidia symbol bezkontaktnej platby, alebo v prípade online platieb symbol Google Pay.

Zo štúdie spoločnosti Visa o digitálnych platbách[1] vyplýva, že záujem o mobilné digitálne platby neustále rastie. 56 % obyvateľov Slovenska kontroluje svoj zostatok alebo sa prihlasuje k ďalším službám prostredníctvom bankovej aplikácie. Viac ako polovica 52% Slovákov už použila niektorú z digitálnych peňaženiek, službu card-on-file, kde si webové stránky ukladajú platobné alebo mobilné platobné služby akou je práve Google Pay. Používanie mobilných zariadení namiesto stolných počítačov a notebookov je navyše pre spotrebiteľov čím ďalej, tým pohodlnejšie, 44 % slovenských spotrebiteľov používa na nákup práve smartfóny, tablety či nositeľnú elektroniku.

Gajdoš dodáva: ,,Zákazníci si mobilné platby osvojujú čím ďalej, tým viac. Dnes, keď sa u nás spúšťa služba Google Pay, je zrejmé, že platiť pomocou mobilnej peňaženky bude preferovaný spôsob väčšiny zákazníkov."

1Visa Digital Payments Study. Prieskum bol realizovaný medzi májom a júnom 2017 v 22 európskych krajinách, s priemerom 2000 respondentov na krajinu.