Dve tretiny Slovákov chcú platiť počas cesty do zahraničia kartami či mobilnými zariadeniami

14/06/2022

14. júna 2022 – V súčasnosti, keď je pandémia na ústupe, slovenskí respondenti chcú ísť znovu na dovolenku do zahraničia, plánujú víkendovať v cudzine a nakupovať v susedných krajinách. Pritom slovenskí cestujúci uprednostňujú platbu kartami alebo smartfónom/smart hodinkami pred hotovosťou. Toto hovoria výsledky štúdie Travel and Payment Intentions Study 2022, ktorú uskutočnila spoločnosť Visa na ôsmych trhoch strednej a východnej Európy vrátane Slovenska¹.

Cestovanie do zahraničia prirodzene súvisí aj s platbami uskutočnenými v iných menách a s výberom dostupných platobných metód. Až 67 percent obyvateľov Slovenska uviedlo, že by pri cestách do zahraničia uprednostnili platbu kartou alebo smartfónom/smart hodinkami. Tento trend sa rozvinul počas pandémie, keď spotrebitelia začali uprednostňovať online nakupovanie alebo pri platbe za tovar v obchodoch uprednostnili bezkontaktné platby, čo sa teraz odráža aj v preferenciách platieb pri cestách do zahraničia.

Slováci, ktorí by chceli pri cestách do zahraničia používať karty alebo smartfóny/smart hodinky, oceňujú tieto spôsoby platby pre ich rýchlosť (68 %), pohodlie (63 %), že nie je potrebné meniť hotovosť na miestne meny (44 %), že sa vyhnú riziku straty hotovosti (42 %), ale aj pre ich bezpečnosť (39 %).

„Vidíme, že Slováci sa pri cestách do zahraničia spoliehajú na platby kartou a mobilným zariadením, pričom až 67 % respondentov zo Slovenska odpovedalo, že tieto spôsoby platby uprednostňujú. Vďaka inovatívnej a dôveryhodnej globálnej sieti Visa môže každý platiť rýchlo, pohodlne a bezpečne na viac ako 100 miliónoch miestach na viac ako 200 trhoch na svete,“ povedala Ľubica Gubová, Country Lead Visa pre Slovensko.

Zaujímavosťou pri platbách kartou v zahraničí je, že drvivá väčšina Slovákov (takmer 94 %) používa rovnakú kartu doma aj pri cestách do zahraničia a iba 6 % Slovákov používa na platby v zahraničí inú kartu. Ako dôvody na používanie inej karty v zahraničí uvádzajú Slováci pocit bezpečia pri nepoužívaní „primárnej“ platobnej karty v zahraničí (takmer 50 %), lepšie výmenné kurzy (23,5 %), prístup k viacerým menám (34 %) a lepšiu kontrolu výdavkov (30 %). 44 % slovenských respondentov uviedlo, že by v zahraničí platili bezkontaktnou kartou a 18 % chce v zahraničí bezkontaktne platiť pomocou smartfónu alebo smart hodiniek.

Na dovolenke, pri víkendových pobytoch v mestách alebo na nákupoch v zahraničí používajú slovenskí respondenti najčastejšie na platenie karty alebo svoje smartfóny/smart hodinky. Kde najviac slovenskí cestovatelia v zahraničí míňajú? V prípade kariet a smartfónov/smart hodiniek sú to čerpacie stanice a nákupné centrá (viac ako 80 %), potraviny (72 %), lekárne/drogérie (70 %) a reštaurácie (70 %), ale aj na zábavné aktivity ako sú múzeá, galérie či zábavné parky (60 %).

Cestovanie sa vracia na Slovensko

Slovenskí respondenti majú v roku 2022 pomerne veľký záujem cestovať na zahraničné dovolenky (viac ako 3 noci), pričom takéto dovolenky plánuje tento rok viac ako 36 % opýtaných. Tento výsledok je porovnateľný, ale mierne vyšší v prípade Čechov a Bulharov (41 %, resp. 42 %), pričom oveľa väčšiu chuť na dovolenku tento rok preukazujú Slovinci (62 %) a za nimi nasledujú Rumuni (50 %). Ďalším dôvodom cestovania do zahraničia sú krátke víkendové výlety. Tento typ cestovania na Slovensku označilo takmer 35 % opýtaných, pričom podobnú chuť na krátke víkendové pobyty tento rok prejavujú aj Česi. Slovinci plánujú tento druh výletov mierne viac (44 %), nasledujú Chorváti (41 %). Chorváti tiež najviac obľubujú cesty do susedných krajín za nákupmi (31 %). Na Slovensku plánuje cestovanie za nákupmi 23 % respondentov.

„Vo Vise veríme, že cestovanie a cestovný ruch sú dôležitými hybnými silami na rozvoj ekonomických príležitostí a pracovných miest, ako aj na rozširovanie kultúrneho povedomia a uznania. Naša štúdia ukazuje, že Slováci sa tešia, že môžu obnoviť svoje cestovateľské zvyky spred pandémie. Návrat k cestovaniu, či už na dovolenku, za mestskou turistikou alebo na nákupy do susednej krajiny dokazuje, že slovenskí spotrebitelia znovu nadobúdajú istotu, čo je dobrým znamením pre oživenie cestovného ruchu a cezhraničných transakcií,“ uviedla Ľubica Gubová, Country Lead Visa pre Slovensko.

Štúdia ukázala, že viac ako 47 % Slovákov plánuje ísť tento rok na dovolenku jedenkrát. Platí to podobne pre Maďarov (50 %), Čechov (50 %) a Poliakov (52 %). Ďalší slovenskí respondenti uviedli, že by išli na dovolenku častejšie: dva až trikrát (40 %) či štyri až päťkrát (4 %) alebo viac ako päťkrát (4 %). Tretina Slovákov má tendenciu plánovať si dovolenku niekoľko mesiacov pred samotnou cestou a takmer 25 % plánuje svoje cesty približne mesiac vopred. Medzi top dovolenkové destinácie Slovákov v roku 2022 patrí Chorvátsko (34 %), Česká republika (28,5 %), Taliansko (27,5 %), nasleduje Grécko (14 %) a Španielsko (12 %).

Okrem pravidelných zahraničných dovoleniek plánujú Slováci v roku 2022 načerpať nové sily počas krátkych víkendových výletov (alebo tzv. city breakov). Medzi 3 top destinácie víkendových výletov, ktoré by Slováci chceli tento rok navštíviť patria Praha (48 %), Viedeň (24 %) a Paríž (15 %). Až 45 % plánuje tento rok absolvovať 2 alebo 3 víkendové výlety a takmer 33 % sa rozhoduje ísť na city break aspoň raz. Čo sa týka plánovania výletov do mesta, takmer 32 % našich krajanov tak robí približne mesiac vopred a viac ako 24 % plánuje krátke výlety len týždeň alebo dva vopred.

Pokiaľ ide o služobné cesty, zdá sa, že tieto cesty sú čoraz menej populárne. Z pracovných dôvodov bude cestovať len niečo vyše 7 % Slovákov. Z nich 25 % plánuje tento rok absolvovať 2 alebo 3 služobné cesty, 25 % podnikne iba jednu služobnú cestu.

Štúdia spoločnosti Visa poukazuje aj na jeden zaujímavý aspekt tohtoročného cestovania: 23 % opýtaných Slovákov plánuje ísť za nákupmi do susednej krajiny. Z tých, ktorí plánujú tento typ cestovania, viac ako 34 % podnikne 2 alebo 3 takéto cesty za rok, kým 13 % tvrdí, že pôjdu iba raz. Za nákupmi plánujú ísť Slováci najčastejšie do Rakúska (47 %), Maďarska (43 %) a Poľska (42 %). Takmer 17 % opýtaných si tieto cesty vopred neplánuje.

Cestovateľské tipy

Platby v zahraničí

Pri použití karty na platbu alebo pri výbere hotovosti v zahraničí môžete dostať otázku, či by ste radšej platili v miestnej alebo vašej domácej mene. Výber miestnej meny je výhodnejší.

Dobré ceny

Používanie platobnej karty v zahraničí je výhodnejšie než nákup miestnej meny v zmenárni.

Duševná pohoda

Používanie karty Visa v zahraničí vám zabezpečí počas cestovania pohodu vďaka opatreniam na ochranu, ktoré bezhotovostné platby poskytujú.

Bezpečnosť

Platba platobnou kartou Visa v zahraničí využíva tie isté high-tech systémy proti podvodom ako v domácom prostredí, takže vaše platby sú v bezpečí, nech ste kdekoľvek.

Ľahkosť

Cestuje bez starostí, naľahko. Platobná karta je v podstate takmer jediná vec, ktorú skutočne na cestách potrebujete.

Akceptácia

Kartou Visa môžete jednoducho a pohodlne platiť na viac ako 100 miliónoch miest vo viac ako 200 trhoch po celom svete, kdekoľvek zbadáte symbol Visa.

_______________

¹The Visa CEE Travel and Payment Intentions Study 2022 covers Poland, the Czech R., Hungary, Romania, Bulgaria, Slovakia, Slovenia, and Croatia. The study was conducted by the research company Valicon, between April and May 2022, on a total per country representative sample of 1,000 respondents aged 18-65.