Od júla bude služba Apple Pay k dispozícii miliónom držiteľov kariet Visa vo Veľkej Británii

14/10/2015

LONDÝN/BRATISLAVA, 10. júna 2015 – Spoločnosť Visa Europe oznámila, že držiteľom debetných, kreditných a predplatených kariet vo Veľkej Británii sprístupní novú službu Apple Pay, ktorá jednoduchým, bezpečným a intuitívnym spôsobom platenia zmení oblasť mobilných platieb. Platba prostredníctvom Apple Pay, ktorá bude vo Veľkej Británii oficiálne uvedená začiatkom júla, bude možná na státisícoch bezkontaktných terminálov, ktoré už v súčasnosti denne využívajú milióny ľudí.

Jeremy Nicholds, výkonný riaditeľ pre mobilné technológie spoločnosti Visa Europe, hovorí: „Bezkontaktné platby sú už teraz každodenne využívané miliónmi držiteľov Visa kariet v celej krajine - vďaka jednoduchosti a pohodlnosti služby Apple Pay sa mobilné platby stanú jednou z hlavných platobných metód. Mobilný telefón je v dnešnej dobe predmetom, bez ktorého ľudia neodídu z domu – v spolupráci s Apple a mnohými zapojenými bankami sme preto pre zákazníkov umožnili využiť aj Apple Pay ako bezproblémový, ľahko použiteľný a veľmi atraktívny platobný spôsob, ktorý predstavuje ďalšiu možnosť využitia obľúbených Visa kariet.“

Službu Apple Pay možno využiť na bezkontaktnú platbu všade tam, kde sú akceptované bezkontaktné platby Visa. V rámci Európy je momentálne k dispozícii viac ako 2.6 milióna Visa bezkontaktných terminálov. Až 400 000 z nich sa nachádza vo Veľkej Británii, a to konkrétne v 250 tisícoch obchodných centier, v ktorých sú zastúpené značky ako Tesco, Marks & Spencer, Boots.

Ďalšie terminály sú k dispozícii v rámci siete londýnskej mestskej hromadnej dopravy, ako aj v tisíckach ďalších obchodov a reštaurácií. Spoluúčasť na službe Apple Pay zatiaľ spomedzi najvýznamnejších britských bánk potvrdili banky Bank of Scotland, Coutts, First Direct, Halifax, HSBC, Lloyds, M&S Bank, MBNA, Nationwide, NatWest, Royal Bank of Scotland, Santander, TSb a Ulster Bank.

David Brendl, manažér pre inovácie spoločnosti Visa Europe, hovorí: „Na Slovensku sa už niekoľko rokov dá platiť kartami Visa prostredníctvom mobilných telefónov. Ako prvá túto službu ponúkla Tatrabanka práve pre telefóny Apple a to pre iPhone 4, 4S a 5, kde je mobilná bezkontaktná platba realizovaná pomocou ochranného krytu telefónu. V súčasnosti mobilné platby ponúkajú svojim zákazníkom Tatrabanka a VUB. Služby ako Apple Pay svojou jednoduchosťou a zákazníckou pohodlnosťou významne pomôžu k osvojeniu mobilných platieb zákazníkmi a zabezpečia, že sa mobilné platby čoskoro stanú preferovaným spôsobom platby. Slovensko je navyše aj z pohľadu infraštruktúry na mobilné bezkontaktné platby dobre pripravené, keďže je to jedna z krajín s najlepšou bezkontaktnou infraštruktúrou v Európe. Na konci roku 2014 bolo viac než 57% všetkých platobných terminálov bezkontaktných a do konca roku 2017 bude možné platiť mobilom prakticky všade.“

Bezpečnosť a ochrana súkromia sú pri službe Apple Pay prvoradé. Pri pridaní kreditnej alebo debetnej karty do služby Apple Pay sa údaje o karte neuložia na zariadení – namiesto toho sa vygeneruje jedinečné číslo, zašifrované a bezpečne uložené na zariadení, ktoré je určené na spracovanie platieb. Každá transakcia podlieha overeniu prostredníctvom rovnakej kryptografickej technológie, ktorá sa používa pri Chip-and-PIN a bezkontaktných platbách.

Držitelia kariet Visa, ktorí nakupujú prostredníctvom služby Apple Pay, budú mať k dispozícii rovnaké výhody ako v prípade debetných a kreditných Visa kariet, napríklad ochranu pred neautorizovaným nákupom a rozsiahlu medzinárodnú akceptačnú sieť.

Služba Apple Pay je na bezkontaktnej báze kompatibilná s mobilnými zariadeniami iPhone6, iPhone 6 Plus a Apple Watch. Pri platbách za tovar a služby prostredníctvom aplikácií je služba Apple Pay kompatibilná so zariadeniami iPhone6, iPhone 6 Plus, iPad Air 2 a iPad mini 3.