Bezkontaktné nákupy kartou Visa prekročili v Európe miliardu.

14/10/2015

  • Za posledných 12 mesiacov držitelia kariet Visa v Európe urobili viac ako 1,1 miliardy
    bezkontaktných transakcií a minuli nimi viac ako 12,6 miliardy eur
  • V Európe je momentálne v obehu viac ako 130 miliónov bezkontaktných kariet Visa
  • Slováci v prvom polroku 2015 uskutočnili u obchodníkov bezkontaktne viac ako 38% zo
    všetkých platieb kartou. S týmto podielom patria do prvej trojky, hneď za Čechmi a Poliakmi
  •  Bezkontaktná infraštruktúra Visa je pripravená na ďalšiu generáciu digitálnych platieb

V marci 2015 bol pre Visa Europe najúspešnejší britský trh s 52,6 miliónmi bezkontaktných transakcií, nasledovalo Poľsko (49,7 miliónov)a Česká republika (13,9 miliónov) . Slovensko s 4,7 milióna bezkontaktných transakcií je v rebríčku na šiestom mieste.

Viac ako tretinu všetkých nákupov kartou v obchodoch platíme bezkontaktne

„Slovensku patrí vynikajúca tretia priečka v podiele bezkontaktných platieb u obchodníkov s viac ako 38%. Rebríček vedie Česká republika s 60% a druhé je Poľsko s 39 %," hovorí Marcel Gajdoš, regionálny manažér Visa Europe pre SR a ČR. Slovensko je v tesnom závese za Poľskom s rozdielom len 0,32%.

Slovenskí spotrebitelia počas marca 2015 zaplatili bezkontaktne kartou Visa 36,3 milióna eur a vykonali 4,7 milióna bezkontaktných transakcií. Slovensko je aj jedna z krajín, kde sa bezkontaktné karty udomácnili najrýchlejšie z celej Európy.

Bezkontaktne karty Visa vydáva v Európe 240 bánk a do roku 2020 bude mať drvivá väčšina držiteľov kariet Visa prístup k mobilnému zariadeniu, ktorým budú môcť bezkontaktne platiť.

Bezkontaktne zaplatíme už aj väčšie platby

Spotrebitelia v krajinách ako Česká republika, Poľsko, Španielsko, kde je možné bezkontaktne zaplatiť za nákup v akejkoľvek hodnote priložením karty a zadaním PINu na termináli, využívajú bezkontaktnú platbu za nákupy vyššej hodnoty, ako je napríklad týždenný nákup potravín. Na Slovensku je taktiež možné platiť bezkontaktne viac ako stanovený bezkontaktný limit a to priložením karty a zadaním PIN kódu. Bezkontaktné platby vyššej hodnoty budú postupne uvedené u obchodníkov v celej Európe, pričom tak prichystajú pôdu pre rozvoj mobilných NFC platieb, ako budú banky a veľké spoločnosti spúšťať svoje mobilné platobné produkty počas tohto roka.

Sandra Alzetta, výkonná riaditeľka hlavných produktov Visa Europe, hovorí:

Očakávame, že tento rastúci trend bude aj naďalej pokračovať a to vďaka príchodu ďalšej generácie mobilných platieb, u ktorých bude jednoduchosť a pohodlnosť rozšírená do mobilnej a nositeľnej NFC technológie (napr. hodinky). Sme hrdí, že práve my sme boli priekopníci bezkontaktných platieb v Európe, a že vďaka nám sú už teraz dostupné takmer každému."