Praktické rady: Chcete na dovolenke v zahraničí platiť bezpečne? Zvoľte kartu

14/10/2015

Bratislava 30. júna 2015V roku 2014 držitelia kariet Visa uskutočnili viac než miliardu bezhotovostných transakcií alebo výberov z bankomatu. „Toto číslo je jasným dôkazom toho, že platobná karta je v súčasnosti neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého cestovateľa,“ hovorí Marcel Gajdoš, regionálny manažér Visa Europe pre SR a ČR.

Tri dôvod prečo platiť kartou:

BEZPEČNOSŤ
Platobná kartaHotovosť
Bezpečnosť platenia kartou v zahraničí je taká istá ako keď platíte na Slovensku. Bezpečnostné mechanizmy sú rovnaké, navyše banka monitoruje akékoľvek podozrivé operácie vykonávané vašou kartou. Pri strate kartu jednoducho zablokujete a neprídete o svoje peniaze. Peniaze, ktoré máte v ruke sa môžu zdať v bezpečí. Avšak proti krádeži alebo strate peňaženky neurobíte nič. Pravdepodobnosť, že svoje peniaze ešte niekedy uvidíte je prakticky nulová.
JEDNODUCHOSŤ
Platobná karta Hotovosť
Platobná karta znamená maximálne pohodlie. Kartou Visa sa dá platiť na miliónoch miest vo viacej ako 200 krajinách sveta. Rovnako jednoducho ako doma. Starosti s výmenou na inú menu, či množstvo bankoviek v peňaženke odpadávajú. V prípade potreby si môžete hotovosť vybrať z bankomatu na mieste pobytu. Platiť v zahraničí hotovosťou vyžaduje prípravu pred odjazdom z domoviny: vybrať dostatočné množstvo hotovosti z banky alebo bankomatunájsť, ak je potrebné, vhodnú zmenáreň

míňate tým svoj voľný čas

PREHĽAD a PRAKTICKOSŤ
Platobná kartaHotovosť
Vďaka mobilnému bankovníctvu a SMS notifikáciám viete všetko – koľko ste minuli, kedy a za čo. Na konci dovolenky navyše nemusíte míňať posledné peniaze v cudzej mene, ktoré by len zaberali miesto v šuplíku. Účtenky, účtenky… urobiť si vo výdavkoch poriadok dá zabrať. Navyše málokedy sa vám podarí odhadnúť výdavky presne – buď vám na konci dovolenky peniaze chýbajú, alebo naopak.

Desať tipov na platenie kartou v zahraničí:

1. Pred odchodom si skontroľujte platnosť karty Visa
  2. Skontroľujete si stav bežného účtu alebo účtu kreditnej karty

Platná karta, na ktorej nie je dostatok prostriedkov človeku veľmi dobrú službu neurobí.

3. Uložte si číslo na asistenčnú službu banky alebo na spoločnosť Visa

Snáď to nebude potrebné, ale kto je pripravený, nie je prekvapený. Keď už sa karta stratí, ušetríte čas a budete môcť kartu zablokovať okamžite.

4. Platobnú kartu majte uloženú na inom mieste ako hotovosť

Znížite tak riziko hromadnej straty. A to sa vyplatí.

5. Plaťte rovnako ako doma

Kartou je dnes možné platiť takmer kdekoľvek. V zahraničí všetko funguje rovnako ako na Slovensku. Nie je dôvod vzdať sa pohodlia, na ktoré ste zvyknutí.

6. Nemajte pri sebe príliš veľa hotovosti

Stratená karta je nepríjemná komplikácia, ale keď ju zablokujete, o peniaze neprídete. Pri stratenej peňaženke je strata takmer na 100% definitívna.

7. Používajte hotelové trezory

Prečo riskovať, keď naozaj nemusíte? Bezpečnosť je až na prvom mieste.

8. Pustite si kartu / peniaze k telu

Aj keď to nie je absolútny vrchol elegancie, ale ľadvinka okolo pása sa kradne oveľa, ale oveľa horšie ako ležérna kabelka. Po nejakom podobnom praktickom kúsku sa rozhodne oplatí obzrieť. A vraj idú opäť do módy.

9. Buďte praktickí a nestrácajte čas hľadaním bankomatu

Na stránkach VISA nájdete praktický vyhľadávač bankomatov vo vašom okolí. Prečo si neuľahčiť život? Namiesto zmäteného pobehovania a hľadania idete na istotu. Ušetrite si stres a dovolenkujete.

10. Pri bankomate opatrne

Tu platí to isté čo na Slovensku, dávajte si pozor na diskrétnu zónu a PIN zadávajte tak, aby ho nikto nevidel.

BONUSOVÝ TIP: Myslite aj na iných

Čo s hotovosťou v cudzej mene, ktorú ste nestihli minúť? S kartou sa vám to sice nestane, ale ak vám nejaké drobné zostali možno nájdu lepšie uplatnenie v nejakej miestej charitatívnej organizácií ako u vás doma v šuplíku.

Platby kartou v zahraničí na vzostupe

Z medziročného porovnania štatistík asociácie Visa Europe vyplýva, že platenie kartou v zahraničí výrazne nadobúda na popularite. „Počet medzinárodných transakcií slovenskými kartami Visa v porovnaním s minulým rokom vrástol o rekordných 47% a objem transakcií o 33%. Jednoduché, pohodlné a bezpečné platenie má stále viac priaznivcov,“ uzatvára Marcel Gajdoš.