Visa Europe predstavila svoju víziu platieb budúcnosti. V spolupráci s mladými dizajnérmi z londýnskej školy Central Saint Martins

14/10/2015

Bratislava, 8. október 2015: Získajte prehľad o malých platbách, zariaďte si platby jednoduchým mávnutím ruky alebo chcete spojenie sociálnych médií a platieb v módnej brošni?Tieto tri koncepty sú výsledkom spolupráce Visa Europe a dizajnérov prestížnej londýnskej školy Central Saint Martins.

Študenti a absolventi školy na podnet Visa Europe skúmali hranice a možnosti dizajnu platobných bezkontaktných zariadení, ktoré by sa mohli stať skutočnosťou do roku 2020. Hlavnou funkciou ich dizajnérskych kúskov mala byť možnosť bezkontaktnej platby.

Nick Mackie, Riaditeľ Visa Contactless oddeleniaVo Visa Europe predpokladáme, že bezkontaktná technológia sa do roku 2020 stane súčasťou mnohých digitálnych zariadení. A nevidíme dôvod, prečo by sa funkcionalita platby nemohla stať rovnako samozrejmá ako napríklad budík v digitálkach. Kombinácia bezkontaktnej technológie a špičkový dizajn Central Saint Martins je ideálne spojenie zručností a know-how, prostredníctvom ktorého je možné skúmať a posúvať hranice konceptov, ktoré v ľudia v konečnom dôsledku chcú zažiť.“

O navrhovaných konceptoch

Úlohou navrhovaných konceptov je podnietiť diskusiu o budúcnosti platobnej technológie.

"Small change"

Small change nastáva v momente prechodu medzi hotovosťou a digitálnymi peniazmi a pomáha ľuďom digitálne spravovať transakcie menších denominálnych hodnôt.Cieľom je uľahčiť prechod od mincí tým, že ľuďom umožníme uchovať „drobné“ v jednom nositeľnom zariadení a zároveň zachováme najväčšiu prednosť hotovosti, na ktorú sme po tisíce rokov zvyknutí, a to jej hmatateľnosť. E-ink obrazovka ukazuje prostriedky, ktoré má používateľ na účte, a ktoré môžu byť použité na rôzne účely - napríklad na šetrenie vreckového pre mladých. Pozrite sa na video vysvetľujúce tento koncept:

https://www.youtube.com/watch?v=SuuF0EcI_WU&feature=youtu.be

"Budgeteer"

“Budgeteer” je platobné zariadenie umiestnené na zápästí, ktoré svojmu používateľovi jednoduchým pohybom umožňuje organizovať a spravovať výdavky priamo na mieste predaja.

Vykonaním troch intuitívnych a jednoduchých pohybov ruky môže používateľ kategorizovať platby do troch oblastí- práca, ja a domov - ktoré potom budú farebne odlíšené v online výpise z banky.

Pozrite sa na video vysvetľujúce tento koncept:

https://www.youtube.com/watch?v=It3b3fDjVf4&feature=youtu.be

"Thread"

“Thread” je módna brošňa, ktorá premosťuje priestor medzi online a reálnym svetom prostredníctvom Bluetooth aplikácie a mení anonymných milovníkov módy na identifikovateľných ambasádorov značky. Brošňa bola navrhnutá tak, že bude vydaná v spojení s konkrétnymi značkami alebo obchodmi a teda jej vzhľad tomu môže byť prispôsobený. Skener prsta zabezpečí bezpečné nákupy prostredníctvom sofistikovaného, ale malého biometrického autentifikačného systému. Okrem toho, zariadenie vytvára aj priestor na inovatívne riešenie vernostného programu značiek tým, že na základe rôznych hodnotení môže majiteľ brošne získať výhody ako napríklad súkromné prehliadky, VIP lístky, a podobne.

Pozrite sa na video vysvetľujúce tento koncept:

https://www.youtube.com/watch?v=c0ollpj2rEU&feature=youtu.be

Nick Rhodes, Programový riaditeľ pre úžitkovú keramiku a priemyselný dizajn, Central Saint Martins hovorí: Spolupráca s Visa Europe odhalila nielen veľký potenciál pre zariadenia, ktoré umožňujú bezkontaktné platby. Tieto návrhy zároveň predstavujú príležitosť aj pre ďalšie nové technológie.Našou ambíciou bolo uspokojiť technologické nároky a vyjadriť ich atraktívnym dizajnom s vysokou úžitkovou hodnotou. Som rád, že naši študenti a absolventi mali výnimočnú príležitosť pracovať s vedúcou spoločnosťou z oblasti platieb a poskytnúť jej svieže a nové nápady, ktoré môže pri platbách využiť."

Dizajnéri

Na troch nositeľných platobných konceptoch pracovali:

Gareth Ladley (MA absolvent priemyselného dizajnu 2015), Marina Mellado (MA študentka priemyselného dizajnu), Marta Monge (MA absolventka priemyselného dizajnu 2015)

Maxime Moreaux (MA študent priemyselného dizajnu) a Bronka de Sage (MA študentka priemyselného dizajnu) pod kreatívnym vedením Silasa Granta (pedagóg Central Saint Martins a dizajnér) - všetci z univerzity Central Saint Martins.