Rekordné nákupy platbnou kartou Visa

05/02/2016

Press Release Image

BRATISLAVA, 5. februára 2016 – 556 miliónov eur a 16 miliónov transakcií, takto vyzerali decembrové - vianočné nákupy Slovákov.

Rast on-line aj off-line platieb

„Rýchlo sa rozvíjajúce platby na internete potvrdili svoj nezastaviteľný rast,“ hovorí Marcel Gajdoš riaditeľ Visa Europe pre SR a ČR. Na internete on-line Slováci platili najmä za služby a tovary z oblasti voľného času a zábavy, zaplatili viac ako 11miliónov eur. Tento objem predstavuje až štvrtinový nárast v porovnaní s tým istým obdobím v roku 2014.

Supermarkety a reštaurácie lámali rekordy

Priamo u obchodníkov sme minuli najviac v supermarketoch, kde celkový decembrový objem platieb presiahol 123 miliónov eur. Platby kartou lámali rekordy aj v reštauráciách - v predvianočnom čase sa zvýšil počet transakcií až o 50% s celkovou útratou až 8 miliónov eur. Rekordné nárasty sú pritom dané tým, že až 8 z 10 ľudí vlastní kartu Visa, ktorá je zároveň aj pre obchodníkov najpreferovanejšia. V prípade nákupov na predajných miestach bol opäť zaznamenaný pozitívny trend znižovania priemernej čiastky na transakciu, 25,2 eura, čo znamená, že Slováci platia kartou menšie, bežné nákupy, na ktoré predtým využívali skôr hotovosť.