Blíži sa Valentín – koľko zaplatia Slováci za kvety?

11/02/2016

Press Release Image

Bratislava, 11. februára 2016 – Deň svätého Valentína je už aj pre mnoho Slovákov dňom, kedy neváhajú zaplatiť väčšiu čiastku za kyticu pre svoju polovičku. V porovnaní s českými susedmi je to podľa štatistík Visa Europe o takmer 4 eurá viac. Slováci zaplatia za kyticu na Valentína 19 eur a Česi 15 eur.

„Slováci ako aj Česi už dlhodobo patria medzi veľkých fanúšikov moderných foriem platenia. To, že kvetinárstva majú platobné terminály už považujú za samozrejmosť, taktiež aj možnosť platiť na termináloch bezkontaktne. Z našich dát o trhu vyplýva, že výhody terminálov využívajú už aj menší obchodníci v menších mestách, čo znamená, že za kvety sa dá kartou zaplatiť takmer kdekoľvek,“ hovorí Marcel Gajdoš, regionálny manažér Visa Europe pre SR a ČR.

Vo Veľkej Británii kupujú Slováci kytice ešte vo väčšom štýle

Na Slovensku zaplatia Slováci za kyticu 19 eur, avšak v zahraničí je to skoro dvojnásobok.Napríklad vo Veľkej Británii zaplatí držiteľ slovenskej karty Visa za valentínsku kyticu 36 eur. Český držiteľ karty Visa zaplatí v Británii priemerne za kyticu až 86 eur.

„Obľuba Veľkej Británie ako turistickej destinácie medzi Slovákmi a Čechmi rastie. Zatiaľ čo doma sú na tom Česi aj Slováci pri nákupe valentínskych kytíc približne rovnako, pri cestách v zahraničí sú Česi, aspoň čo sa kvetov týka, podstatne štedrejší. Je dosť možné, že vyznávajú heslo - dovolenka so všetkým čo k nej patrí,“ dodáva Marcel Gajdoš.