Visa Europe uvádza novú platformu pre digitálne platby. Prvým partnerom je Android Pay od Google

27/05/2016

Press Release Image

Bratislava, 27. mája 2016: Visa Europe uvádza vo Veľkej Británii novú platformu Visa Europe Digital Enablement Programme (VEDEP), ktorá využíva výhody akceptačnej siete Visa a umožňuje tak jednoduchšie zavádzanie mobilných peňaženiek vyvinutých tretími stranami. K prvým partnerom patrí platobná platforma Android Pay od spoločnosti Google a popredné britské banky.

Program VEDEP umožňuje bankám a technologickým spoločnostiam využívať infraštruktúru bezpečnej technológie tokenizačnej služby Visa, ktorú spoločnosť Visa uviedla minulý rok.

Platobná tokenizačná služba Visa pomáha uchovávať údaje o platobných kartách zákazníkov pri platbe u obchodníka alebo online v bezpečí, bez ohľadu na to, akým spôsobom platbu uskutočňujú. Využíva na to tzv. token – sériu čísiel, ktorý nahrádza reálne dáta z platobnej karty. Skutočné údaje o karte pritom zostávajú skryté. Táto technológia taktiež úspešne zvláda zapojenie vydavateľov kariet do nových systémov elektronických peňaženiek poskytovaných tretími stranami.

V dôsledku rýchleho vývoja technológií stoja banky v súčasnosti pred mnohými zložitými otázkami. Veľmi nás preto teší, že im prostredníctvom programu VEDEP môžeme ponúknuť rýchlejší a jednoduchší spôsob vstupu do systémov elektronických peňaženiek tretích strán, spolu s našou zabezpečenou tokenizačnou technológiou,“ uvádza Norman Butler, výkonný riaditeľ pre korporátny rozvoj v spoločnosti Visa Europe. „Očakáva sa, že objem mobilných platieb v nasledujúcich rokoch porastie geometrickým radom a systém Android čím ďalej tým viac sprostredkúva ľuďom prístup k mobilnému internetu a jeho výhodám. Sme preto radi, že sa stal jedným z partnerov, ktorí sa na štarte nášho programu podieľajú.“

Jednoduchá cesta k mobilným platbám

Banky automaticky získavajú prístup ku všetkým poskytovateľom elektronických peňaženiek, ktorí sa do programu VEDEP zapoja.

Všetky zúčastnené strany vďaka tomu získavajú množstvo výhod:

  • Rýchlejšiu integráciu bez nutnosti uzatvárania komplikovaných bilaterálnych zmlúv
  • Obchodný rámec bez poplatkov medzi technologickými partnermi a bankami
  • Posilnenie bezpečnosti a ochrany spotrebiteľských dát prostredníctvom platobnej tokenizačnej služby Visa
  • Veľký rozsah pôsobenia, keďže poskytovatelia služieb elektronických peňaženiek získajú prístup ku kontaktom Visa Europe v podobe viac ako 3 000 bánk.

„Doba sa zrýchľuje a na platobné technológie sa kladú zvýšené nároky. Týka sa to aj nakupovania – ľudia chcú nakúpiť rýchlo a bez zbytočného čakania. A práve platforma Android Pay s podporou VEDEP je jednou z možností, ako nákup výrazne urýchliť, zjednodušiť a tým pádom spríjemniť. A presne to je našim cieľom,“ hovorí Marcel Gajdoš, riaditeľ Visa Europe pre Českú republiku a Slovensko. „Mobilné platby na Slovensku v roku 2013 zaviedla Tatra Banka, o rok neskôr, v roku 2014, VÚB banka a na uvedenie služby sa pripravujú aj ďalšie banky.“

Program VEDEP sa uvádza vo Veľkej Británii a v nasledujúcich mesiacoch sa rozšíri aj do ďalších európskych krajín.