Služba Apple Pay je od dnes dostupná pre držiteľov kariet Visa na Slovensku a v ďalších 12 európskych krajinách

26/06/2019

Press Release Image
  • Držitelia kariet Visa z 13 európskych krajín môžu odteraz platiť s Apple Pay na bezkontaktných termináloch po celom svete
  • Informácie o účte držiteľa karty Visa sú zabezpečené a chránené prostredníctvom tokenizačnej služby Visa

Spoločnosť Visa dnes oznámila, že držitelia slovenských kariet Visa možu odteraz využívať službu Apple Pay. Slovensko je súčasťou rozšírenia služby do 13 nových európskych krajín. Apple Pay mení zákaznícku platobnú skúsenosť poskytnutím jednoduchého, bezpečného a súkromného spôsobu platby. Službu Apple Pay môžu na Slovensku využívať držitelia kariet Visa vydaných bankami Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, mBank a Revolut. Klienti týchto bánk, ktorí majú vydanú kartu Visa, môžu s Apple Pay pohodlne a bezpečne platiť v kamenných obchodoch, mobilných aplikáciách a tiež na internete prostredníctvom svojich iPhonov, Apple hodiniek, iPadov, či Macov, a to vďaka využitiu bezkontaktnej technológie a tokenizačnej služby Visa.

Apple Pay funguje na tých istých bezkontaktných termináloch, ktoré spotrebitelia využívajú pri platbách debetnými či kreditnými kartami.

„Spoločnosť Visa pokračuje v poskytovaní toho najjednoduchšieho a najbezpečnejšieho spôsobu realizácie platieb pre spotrebiteľov. Spustenie služby Apple Pay na Slovensku v kombinácii s tokenizačnou technológiou Visa transformuje spôsob, akým slovenskí spotrebitelia platia,“ hovorí Marcel Gajdoš, riaditeľ Visa pre Slovensko a Českú republiku. „S Apple Pay a bezpečnou tokenizačnou službou Visa môžu Slováci platiť svojimi iPhonmi a Apple hodinkami tým istým spôsobom, ako pri platbách so svojimi debetnými či kreditnými kartami, avšak bez nutnosti odhalenia údajov o účte, poskytujúc ešte väčšie pohodlie a bezpečie,“ dodáva Marcel Gajdoš.

Bezpečnosť a súkromie je jadrom služby Apple Pay. Pri použití kreditnej alebo debetnej karty pri platbách cez Apple Pay nie sú údaje o karte uložené v zariadení alebo na servroch Apple. Namiesto toho prideľuje tokenizačná služba Visa unikátne číslo (tzv. Device Account Number) pre jednotlivé platby, to znamená, že každá transakcia je autorizovaná jednorázovým unikátnym dynamickým bezpečnostným kódom. Mobilné a online platby sú vďaka tokenizačnej technológii Visa bezpečné a jednoduché, pretože údaje o karte spotrebiteľa sú nahradené jedninečným digitálnym identifikátorom tzv. tokenom, ktorý je špecifický pre každé zariadenie. Týmto spôsobom sa údaje o karte ako aj o účte s nikým nezdieľajú, pričom predstavujú dodatočnú bezpečnostnú vrstvu digitálnych platieb.

V prípade krádeže iPhonu môže byť digitálne číslo účtu (token) okamžite deaktivované finančnou inštitúciou. Registrovaná karta Visa sa preto nemusí blokovať ani vymeniť. Spotrebiteľom, ktorí používajú svoje karty Visa v rámci Apple Pay, budú plynúť tie isté výhody, ktoré využívajú aj pri svojich debetných alebo kreditných kartách, vrátane ochrany pred zneužitím na neautorizované platby a rozsiahlu medzinárodnú akceptáciu.

Nastavenie služby Apple Pay je jednoduché. Používatelia budú aj naďalej využívať všetky odmeny a benefity, ktoré im ponúkajú kreditné alebo debetné karty.

S iPhonom a hodinakmi Apple Watch môžu zákazníci platiť prostredníctvom Apple Pay v obchodoch, reštauráciách, taxíkoch a na mnohých ďalších miestach. Pri nákupoch v aplikáciách alebo pri online nákupoch v priehliadači Safari nie je potrebné manuálne zadávať dlhé formuláre alebo opakovane vypĺňať dodacie či fakturačné informácie. Každý nákup s Apple Pay je overený prostredníctvom tvárovej (Face ID) alebo dotykovej (Touch ID) biometrie, prípadne heslom zariadenia. 

Pre viac informácií o službe Apple Pay navštívte stránku www.apple.com/com/applepay