Visa dosiahla hranicu 1 miliardy vydaných tokenov

23/06/2020

Spoločnosť Visa oznámila, že k dnešnému dňu vydala už viac ako miliardu tokenov na celom svete prostredníctvom služby Visa Token Service (VTS). Ide o významný míľnik v jej ponuke, ktorý pomôže urýchliť inovácie pri elektronickom nakupovaní a zvýšiť bezpečnosť platieb. Služba Visa Token Service nahrádza 16-ciferné číslo karty Visa bezpečnostným tokenom, ktorý chráni číslo karty pred podvodníkmi.

Rýchle prijatie tokenizácie prichádza v čase, keď nastáva celosvetový posun do digitálneho priestoru, čo zásadne zmenilo spôsob, akým žijeme, pracujeme a nakupujeme. 90% nakupujúcich váha s nakupovaním v kamenných obchodoch a 45% tvrdí, že nakupovanie online je teraz nevyhnutnosťou[1]. Keďže sa očakáva, že počet ,,digitálnych zákazníkov” bude do roku 2021[2] celosvetovo 2,1 miliardy, technológia tokenizácie spoločnosti Visa, ako aj jej program platba na jedno kliknutie, zohrávajú dôležitú úlohu pri posilňovaní zabezpečenia digitálnych platieb v celosvetovom meradle.

Pretože stále viac obchodníkov a maloobchodníkov prijíma technológiu tokenizácie, spoločnosť Visa prispôsobuje a zrýchľuje svoje úsilie o tokenizáciu v súbore poverení (COF). Dnes už COF tokeny využíva viac ako 13 000 obchodníkov[3] a vo Visa Token Service je registrovaných 8 200 emitentov zo 150 krajín.

Masívny prechod do digitálneho priestoru zdôrazňuje potrebu ľahkého a bezpečného digitálneho nakupovania. To je dôvod zvýšenia počtu tokenov vydaných spoločnosťou Visa,“ povedal Marcel Gajdoš, generálny riaditeľ Visa pre Českú republiku a Slovensko. „Iba za posledných 12 mesiacov spoločnosť Visa vydala viac ako 680 miliónov tokenov a sme nadšení, v rozširovaní našich služieb, aby sme mohli zaistiť ešte viac typov digitálnych transakcií - dokonca aj tých bez 16-miestneho čísla."

Ďalšia miliarda tokenov - Visa presúva tokenizáciu z karty na cloud

V budúcnosti plánuje spoločnosť Visa zaviesť nové riešenia s cieľom minimalizovať operačné riziká týkajúce sa ochrany údajov pre obchodníkov a mobilných operátorov a spotrebiteľom tak zredukuje zbytočné úkony. Tieto vylepšenia umožňujú spoločnosti Visa implementovať najnovšie bezpečnostné opatrenia, ktoré uplatňuje vo svojej sieti, aj na úrovni finančných inštitúcií.

Token ID rozširuje možnosti tokenizácie ešte ďalej

Spoločnosť Visa predstavila rebrand nedávno získaného obchodu s tokenovými službami, Rambus Payments, na Token ID – A Visa Solution. Token ID rozširuje tokenizačné schopnosti spoločnosti Visa nad rámec platieb založených na kartách v sieti Visa na domáce kartové siete, na platby založené na účtoch a na platby v reálnom čase. V spolupráci so spoločnosťou Visa Token Service pomôže Token ID klientovi minimalizovať podvody, zabezpečiť platby pomocou tokenizácie a rozšíriť svoje služby tokenizácií na nové trhy so špecifickými požiadavkami na lokalizáciu, ako sú Turecko a Čína.

Služba Token Management Service od CyberSource

Služba Token Management Service od CyberSource centralizuje a zjednodušuje správu tokenov, aby zabezpečila údaje o platbách zákazníkov, zlepšila prevody platieb a zjednodušila implementáciu štandardov PCI. Prepája tokeny medzi poskytovateľmi služieb, všetkými typmi platieb a kanálmi pre obchodníkov, nadobúdateľov a technologické platformy. Vytvára jednotný identifikátor tokenu na centralizáciu a správu všetkých platobných nástrojov vrátane kariet, bankových účtov a miestnych platobných schém. Zjednotený identifikátor tokenu vygenerovaný cez CyberSource chráni citlivé údaje o platbe zákazníka a poskytuje 360-stupňový pohľad na zákazníka prostredníctvom platobných kanálov, obchodných odmien a vernostných programov.

Cloudové tokeny

Keďže zákazníci používajú na nakupovanie online viac zariadení, spoločnosť Visa vyvinula nový cloudový systém, ktorý umožňuje väčšiu flexibilitu ako viazanie tokenov na jedno zariadenie. Visa Cloud Token Framework umožní tokeny použiť hneď pre niekoľko dôveryhodných zariadení. Cloudové tokeny sú dostupné na celom svete a spustené boli prvýkrát v Los Angeles. Brazílski spotrebitelia sú prvými na svete, ktorí používajú novú technológiu Visa Cloud Token na zlepšenie bezpečných platieb v aplikácii WhatsApp.

Dosiahnutie 1 miliardy tokenov je ďalším kľúčovým momentom v úsilí o inováciu, ktorý dopĺňa oznámenie 28 nových partnerovvo Visa Token Service ako COF token žiadateľov. Cieľom je zvýšiť bezpečnosť digitálnych transakcií tokenizáciou pri jednorazových aj opakovaných platbách Visa.

Ďalšie informácie o službe Visa Token Service nájdete tu.

[1] Retail Systems Research Consumer Report: marec 2020

[2] Statista, počet digitálnych kupujúcich na celom svete od roku 2014 do roku 2021

[3] Obchodné údaje VisaNet založené na tokenizovaných transakciách spracovaných od januára 2019 do júna 2020