Spoločnosť Visa podporuje digitalizáciu malých firiem

08/03/2021

Press Release Image

Bratislava, 8. marec 2021 Spoločnosť Visa oznámila, že k iniciatíve Where You Shop Matters (Záleží na tom, kde nakupujete), ktorá pomáha majiteľom malých firiem budovať digitálne zručnosti, sa už pripojilo viac ako 100 partnerov z celej Európy.

Spoločnosť Visa sa minulý rok zaviazala pomôcť ôsmim miliónom malých a stredných firiem v Európe presunúť svoje podnikanie na internet a prispôsobiť sa súčasnej situácii. Od spustenia iniciatívy získali od spoločnosti Visa pomoc už viac ako dva milióny európskych firiem.

V celej Európe má pandémia Covid-19 naďalej ničivý vplyv na malé podniky. Potvrdzuje to nedávny výskum spoločnosti Visa, ktorý ukázal, že 65 % malých podnikov sa obáva o budúcnosť svojho podnikania. Z dôvodu mnohých obmedzení presúva čoraz viac malých podnikov svoju činnosť do online priestoru a začína využívať digitálne platby. Údaje Visy ukazujú, že vo viac ako 10 krajinách Európy došlo k 20 % nárastu online predaja a osem z desiatich transakcií je dnes bezkontaktných.

„Živnostníci a malé firmy sú nevyhnutnou súčasťou našej ekonomiky a mnohí z nich musia naďalej fungovať v náročných podmienkach, ktoré spôsobila pandémia Covid-19. Ich inovatívnosť a podnikateľský duch sú veľmi inšpirujúce, keď sú okolnosťami nútení prispôsobovať svoju činnosť tak, aby nestratili svojich zákazníkov,“ hovorí Marcel Gajdoš, generálny riaditeľ Visa pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko. Veľmi nás teší, že z našich partnerských iniciatív mohli ťažiť viac ako dva milióny malých firiem. Naďalej sa zaväzujeme v spolupráci s našimi klientmi a partnermi pokračovať v ich podpore.“

Od oznámenia svojho záväzku podporovať osem miliónov malých firiem v celej Európe na ich ceste k digitálnej transformácii spojila spoločnosť Visa sily s bankami, vládami, obchodnými platformami aj technologickými partnermi. Medzi najvýznamnejšie spolupráce patria:

  • Partnerstvá verejnej správy so súkromníkmi: Na Slovensku spolupracuje spoločnosť Visa s vládou a ďalšími partnermi na zabezpečení bezplatného prístupu živnostníkov a malých firiem k bezkontaktným terminálom a softvéru na prvých 12 mesiacov v rámci projektu Slovensko platí kartou. Vlády v 29 krajinách zareagovali a zvýšili bezkontaktný limit, aby mohli spotrebitelia jednoduchšie a častejšie platiť bezkontaktne.
  • Nová technológia akceptovania platieb: „Tap-to-Phone“, ktorá obchodníkom umožňuje prijímať platby prostredníctvom mobilných zariadení. Pomáha prijímať digitálne platby tisícom malých podnikateľov na Slovensku, v Českej republike, Taliansku, Poľsku, Rumunsku, Turecku, Ukrajine a Veľkej Británii.
  • Nové online nástroje:Založenie firmy online môže byť skutočnou výzvou. Spoločnosť Visa spolupracuje s online platformami, aby si mohli malé obchody vytvoriť vlastný online predaj s minimálnymi nákladmi a problémami. Tieto programy boli spustené v mnohých krajinách po celej Európe a podporujú tisíce miestnych firiem. Spoločnosť Visa tiež rozšírila svoju platformu Practical Business Skills platform, ktorá pomáha majiteľom malých a mikro podnikov (SMB) v raste ich podnikania prostredníctvom digitálnej transformácie.
  • Nové bankové nástroje: Malé firmy sa v kritickom období podnikania zameriavajú aj na digitálne spravovanie svojich financií. V spolupráci s bankami a Fintechmi po celej Európe má Visa viac ako 30 nových programov, ktoré ponúkajú prístup k inovatívnym nástrojom a pomáhajú tak malým firmám lepšie riadiť hotovostné toky a nákupy.

Bolo spustených viac ako 100 programov podporovaných partnermi vrátane spoločností Alpha Bank, Akbank, Axerve, Banca Sella, Banco Santander, BeeDigital, CEC Bank, Clickandcollection.com, Fiserv, Fruugo, iCardmyPOS, Juni, Grécka národná banka, Tyl od NatWest, Nexi, Orderbird, Oma Savings Bank Plc, Payplug, Pireus, ShopAppy.com a Shopify, Viva Wallet, WorldLine, Yell a ďalšími. Sú to iniciatívy, ktoré pomohli poskytnúť viac ako dvom miliónom malých firiem nástroje, schopnosti a zdroje, aby sa mohli prispôsobiť situácii, začať obchodovať online a uspokojiť dopyt spotrebiteľov po digitálnych platbách.

„Fiserv umožňuje platby miliónom firiem v rôznych odvetviach v Európe a na celom svete. Boli sme svedkami toho, ako pandémia COVID-19 prinútila malé firmy hľadať technológiu, ktorá im umožní pracovať novými digitálnymi spôsobmi,“ uviedol Nigel Motyer, senior viceprezident pre globálne obchodné riešenia pre Fiserv v EMEA. „Platby sú neoddeliteľnou súčasťou každej malej firmy a my sme hrdí na to, že sme partnerom spoločnosti ako je Visa, a spolu môžeme vybaviť tieto firmy tak, aby vyhoveli požiadavkám svojich zákazníkov na bezpečné a pohodlné digitálne platby.“

Začalo sa to pozitívne, ale treba urobiť ešte veľa práce

Na mnohých európskych trhoch sa rok 2021 začal s ďalšími obmedzeniami. Preto spoločnosť Visa naďalej rozširuje sieť svojich partnerov, aby spolu posilnili iniciatívy zamerané na podporu malých firiem s cieľom digitalizácie ich podnikania v tomto ťažkom období.

Viac informácií nájdete na https://www.visa.co.uk/where-you-shop-matters.html.